V této sekci uvádíme a budeme uvádět informace o námi organizovaných akcích jiného druhu než divadelní představení . 

Ochotníci se přidali k masopustnímu průvodu 2020

kovárna

Je dobrým zvykem a tradicí, že pokud se v Kardašově Řečici točí něco okolo masek a veselých výstupů, nemohou členové divadelního spolku chybět. Nejinak tomu bylo i v sobotu 15. února, kdy Město Kardašova Řečice pořádalo staročeský masopustní průvod. Pevný grunt průvodu s tradičními maskami (růžičkoví koledníci, tetka s kozou, rychtář, atd.) vytvořil masopustní soubor pozvaný z Nových Hradů. Naši ochotníci tento průvod doplnili a okořenili některými svými maskami. Vše samozřejmě probíhalo za zvuků Machova kvarteta a za bedlivého dohledu členů místní SNB a celý masopust probíhal tak, jak má, za hojnosti jídla, pití i dobré zábavy.Naši furianti


Do Řečice zavítal Masopust

(únor 2020)

Zimní období je dobou různých zimních radovánek, mezi něž patří i masopust, rej masek, legrace, dobrého jídla, pití i zábavy. Také v našem městě se snažíme tuto tradici obnovit a připravit pro naše občany zábavu, která má velmi dlouhou tradici v celé naší zemi.

            I proto jsme na sobotu 15. února pozvali do našeho města masopustní soubor z Nových Hradů, který je známý svou růžičkovou koledou, s pěknými, bohatými kroji a vypracovanou choreografií. Po deváté hodině přijel plný autobus většinou mužských koledníků doplněný o celou řadu tradičních masopustních figur, tentokrát převážně v podání žen. K nim se připojila naše masopustní skupina tvořená členy místního divadelního spolku a po desáté hodině masopustní veselí začalo nástupem celé družiny před radnicí, kde požádali o povolení starostu města, vysvětlili některé masopustní zvyky a za doprovodu místní dechovky začali obcházet domy na náměstí. U každého z nich udělali nezbytné kolečko, zazpívali a vzali k tanci hospodáře i hospodyni, kteří pak pro celý masopust připravili nezbytné občerstvení ve formě koláčů, buchet, chlebíčků i něčeho ostřejšího.

Naši furianti

S postupujícím časem a množstvím zkonzumovaného občerstvení, zejména toho tekutého, nálada všech stoupala a na konci u Plzeňské pivnice pana Vodičky dosáhla svého vrcholu. Pivnice se zaplnila, hudba hrála, tančilo se, pivo chutnalo všem a tak není divu, že se nikomu nechtělo loučit a odcházet i když autobus byl připraven a troubil na celé náměstí. Loučení bylo dlouhé a dojemné a dalo mi velkou práci, aby nám některé naše členy (ale zejména členky), neodvezli s sebou, protože byl o ně velký zájem. Byli jsme také pozváni na Masopust v Nových Hradech, který bude tuto sobotu a neděli 22. - 23. února a všichni zájemci zde budou vítáni.

            My jsme je na oplátku pozvali i na příští rok a protože se jim u nás líbilo, věřím, že nás opět navštíví a pomohou nám tuto pěknou tradici v našem městě udržet.

MVDr. Petr Nekut


Fotografie si můžete prohlédnout na stránkach Města Kardašova Řečice:

https://www.kardasova-recice.cz/fotogalerie-1/rok-2020/masopust-677cs.html

Fotografie pořídili:               Nikola Semerád

                                               Josef Böhm