V této sekci Vám nabízíme informace o představeních, která připravujeme, rovněž se můžete podívat, co nyní aktuálně hrajeme (ať už na domácí scéně, nebo na rozličných štacích) a je zde také přehled divadel již odehraných (přehled je veden od roku 2010, záznamy o starších kusech jsou v sekci historie). 

Odehráli jsme

Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) 2022

kovárna

Duben roku 2022 přinesl dlouho očekávanou premiéru představení „Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)“ z pera Martina Glasera a Olgy Šubrtové. Historická komedie začala se pod vedením režisérky Radky Volfové trénovat již na podzim roku 2019 a premiéra byla plánována jako slavnostní představení k 150. letému výročí v dubnu 2020. Pro řečické divadelníky jubilejní rok však ukázal nám všem, že nejsme až takovými pány svého osudu, jak jsme si nad plánovacími kalendáři mysleli. Nové divadlo tak čekaly do uvedení ještě dvě odložené premiéry a bohužel i smutek nad ztrátou ústřední osobnosti představení i divadelního spolku Vladimíra Kaliny. Přes všechny strasti dovedla režisérka divadlo k premiéře 22. 4. 2022.

Jak název prozrazuje hlavní postavou děje je Jindřich VIII Tudor, král Anglie (Michal Dvořák), který podřizuje svému přání – mít dědice rodu – vše, i lásku svých žen. Děj inscenace mnoho čerpá z historické předlohy, která je pochopitelně upravena a komprimována do necelých dvou hodin a potkávají se v něm nejen téměř všechny Jindřichovy manželky, ale i králův dvojník – hospodský Jindra (Michal Dvořák). Nu a osud dvojníků v divadelních příbězích je už takový, že se sobě podobní prohodí. Živočišný a poživačný anglický král se tak ocitne v hostinci s šenkýřkou Aničkou (Jana Chvojková) a syny hospodského (Jan Chvojka, Martin Dvořák a Aleš Dvořák). Zato usedlý ne příliš bystrý výčepní usedne na Tudorově trůnu, kde čelí nejen intrikám svého rádce Thomase Cromwella (Pavel Pech) a kardinála Wolseyho (Petr Nekut), ale především svodům a pletichám ŽEN! Žen, u kterých ani sám král nepoznal, zda touží po jeho srdci nebo koruně. A kterou z nich bude nakonec zdobit titul královny? Bude to Kateřina Aragonská (Eliška Vítová), Anna Boleynová (Jana Marešová), Jana Seymourová (Miroslava Filipová), Anna Klévská (Barbora Volfová), nebo si na krále několik let počká mladičká Kateřina Howardová (Sabina Zavadilová)? Přijďte se podívat na veselou komedii s krásnými kostýmy, nápaditou scénou, a hlavně zajímavým příběhem s humornými i napjatými výstupy. Řečičtí ochotníci budou své nové divadlo jistě mnohokrát reprízovat.


Osoby a obsazení:Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)

Jindřich VIII Tudor:           Michal Dvořák

Kateřina Aragonská:         Eliška Vítová

Anna Boleynová:              Jana Marešová

Jana Seymourová:           Miroslava Filipová

Anna Klévská:                  Barbora Volfová

Kateřina Howardová:       Sabina Zavadilová

Thomas Cromwell:           Pavel Pech

kardinál Wolsey:               Petr Nekut

hospodská Anna:             Jana Chvojková

synové hospodských:      Jan Chvojka

                                         Martin Dvořák

                                         Aleš Dvořák

Thomas Boleyn:               Jiří RejhonsŽeny Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)

Alžběta Boleynová:          Věra Rejhonsová

Marie Boleynová:             Vlaďka Svobodová

Jiří Boleyn:                       Robert Budík

sluha:                               Tomáš Karas

chůva:                              Karolína Filipová

služebná:                         Elena Zavadilová

kat:                                   Petr Zavadil

vypravěč:                         Jan Dvořák

 


Napsali:                           Martin Glaser a Olga ŠubrtováŽeny Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)

Úprava textu:                  Radka Volfová

Světla a zvuk:                  Ondřej Volf

Inspicient:                        Andrea Rejhonsová

Scéna:                             Miroslava Pomijová,

                                        Karel Staněk a Milan Karas

Kostýmy:                         Romana Ševčíková

Líčení a účesy:                Hana Staňková a Tereza Karasová

Text sledují:                     Marie Šašková a Jana Karasová

Režie:                              Radka Volfová


Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)


Odehraná představení:Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)

22. 4. 2022 - Kardašova Řečice - premiéra

23. 4. 2022 - Kardašova Řečice

29. 4. 2022 - Kardašova Řečice

28. 5. 2022 - Jindř. Hradec - DDM - benefiční vystoupení

5. 8. 2022 - Lomnice n. Luž. - Farská louka

2. 9. 2022 - Jindř. Hradec - nádvoří hradu a zámku

3. 9. 2022 - Jindř. Hradec - nádvoří hradu a zámku

21. 10. 2022 - Nová Bystřice

22. 10. 2022 - Dírná

11. 11. 2022 - Lišov - kulturní dům

19. 2. 2023 - Veselí nad Luižnicí

3. 3. 2023 - Kardašova Řečice

12. 8. 2023 - Děbolín - divadelní přehlídka

16. 11. 2023 - Kardašova Řečice


Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)

Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em)


O divadle napsali:

Divadelní putování s Jindrou (září 2022)

Naše dubnová premiéra historické výpravné komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb chudák král(em) nás nabila neskutečnou energií a my jsme se vrhli do putování. Nejdříve jsme navštívili 5.8.2022 námi oblíbené město Lomnice nad Lužnicí, kde nás čekalo úžasné letní venkovní hraní. Když jsme dorazili na místo, bylo kolem 19. hodiny krásných 30 stupňů a dusno, že by se dalo krájet. S obavami jsme všichni vytáhli své mobilní telefony a proklepli veškeré dostupné aplikace předpovědi počasí. Bohužel se aplikace ve velké míře shodovaly. Některé byly i milostivé, protože nám ukazovaly slunečno a krásný večer. Ale většina bohužel bouřku a pršánky. A jak slíbily, tak se stalo. V průběhu večera se nad námi přehnala jemná bouřka, ale déšť vytrval až do konce. Proto bychom rádi poděkovali všem našim divákům, kteří přišli a vydrželi s námi v dešti až do finále. Mezi námi, Lomnické publikum je vynikající stejně, jako v Kardašově Řečici.

Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) 2022

A pak následovalo putování až na začátku září a to v pátek 2. 9. a v sobotu 3.9.2022. Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec nás vlákal na své nádvoří a my jsme se nenechali vůbec přemlouvat. Za dva dny se na nás přišlo podívat cca 300 diváků a my se tak jemně plácáme po ramenou za pocit z dobře odvedené práce. Kdo nezažil , neví, jak se nočním nádvořím nese hřmotný hlas krále Jindřicha VIII., či věčné hubaté lamentování a handrkování hospodské Anny. A Cromwell, když četl rozsudek nad popravou Anny Boleynové na arkádách - wau, to šel mráz po zádech i nám a to už to známe nazpaměť všichni scénář pomalu tam a zpátky. Mockrát děkujeme hradeckému publiku za bohatou návštěvnost a nyní se už budeme těšit na publikum v Nové Bystřici 21.10.2022 a v Lišově 11.11.2022. Pro velký zájem se budeme snažit vrátit Jindřicha i na divadelní prkna do Kardašovy Řečice. Termín ještě upřesníme. Uvidíme se v prosinci, nebo na začátku roku 2023.

S úctou ke všem našim spokojeným divákům

Radka Volfová


Fotografie představení Ženy Jindřicha VIII aneb Chudák král(em):

https://www.kardasova-recice.cz/fotogalerie-1/rok-2022/premiera-divadelniho-predstaveni-zeny-jindricha-viii-aneb-chudak-kralem-1260cs.html

Fotografie pořídili:               Nikola Semerád

                                            Marek Pokorný

                                            Milan Karas