V této sekci Vám nabízíme informace o představeních, která připravujeme, rovněž se můžete podívat, co nyní aktuálně hrajeme (ať už na domácí scéně, nebo na rozličných štacích) a je zde také přehled divadel již odehraných (přehled je veden od roku 2010, záznamy o starších kusech jsou v sekci historie). 

Odehráli jsme

Vodníci v Řečici 2016

kovárna

Úkol hastrmanů je pečovat o řeky, říčky, jezera i rybníky. Zkrátka chránit vodu – živel životodárný a nezastupitelný. A přiznejme si, my lidé vodníkům tento úkol vůbec neulehčujeme, ba naopak.

A přestože tu hlavní roli ve veselohře Vodníci v Řečici má právě voda, o její služebníky vodníky zde samozřejmě není nouze. Typickým příkladem jihočeského hastrmana je Alois Vokoun, vodník z rybníka Velkého Řečického. Alois se stará o to, aby měl ve svém obydlí čistou vodu, kapříci aby mu přibírali na váze, lekníny kvetly a sem tam „vypěstoval“ nějakou tu perlorodku a uzmul jí cennou perlu, protože často chodí do nedaleké hospůdky na pivíčko k šenkýřce Stázině. Vodníci jsou ovšem také bytosti prospěchářské, o čemž ve hře přesvědčí Aloisův bratr Evžen, který chce stůj co stůj získat bratrův rybník. V tom má silného spojence a to iniciativní sekretářku Eriu Štikovou, která zase touží získat křeslo okresního vodnického hejtmana, na kterém zatím sedí starý hastrman Sumec. A tak zatímco se Alois trápí se svým bratrem a svými nadřízenými, jeho dcera Terezka je tajně zamilovaná do smrtelníka – rychtářského synka Jozífka. Jejich lásce ovšem zatím nepřeje ani Alois, ani Jozífkovi rodiče rychtář Vodrážka a jeho rázná žena Václava. Naštěstí je zde ještě starý moudrý velebný pán Vrchlický, který snad mladému páru pomůže.

Autorská pohádka Tomáše Englického a Karla Zaviačiče je plná líbivých písniček, z pera řečických autorů Petra Žižky a Petry Janouchové, laskavého humoru, ale také poučení a samozřejmě lásky, bez které by žádný příběh vlastně nestál za to. Hra měla premiéru v listopadu roku 2016, jak jinak než na domovské scéně v Kardašově Řečici. Otázku, zda členové divadelního spolku J.K.Tyl jsou či nejsou přímými pokračovateli starých řečických vodníků zatím ponecháváme nezodpovězenou. Každopádně naši ochotníci si své "mokré" role oblíbili natolik, že nejen, že s divadlem Vodníci v Řečici pokračovali v tradici a sehráli jej v parku řečického zámku, ale dobyli s tímto kusem i Otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou!


Osoby a obsazení:

vodník Alois Vokoun:       Jan SvobodaVodníci v Řečici

jeho dcera Terezka:         Kateřina Žižková

vodník Evžen Vokoun:     Tomáš Englický

hejtman Sumec:               Karel Zaviačič

sekretářka Štiková:           Marie Zaviačičová

rychtář Vodrážka:             Petr Nekut

jeho žena Václava:           Dana Žižková

jejich syn Josef:                Tomáš Karas

hospodská Stázina:          Petra Janouchová

farář Vrchlický:                  Stanislav Červenka

ministrant Ondra:              Ondřej Volf

dušička Vopajšlík:             Berenika Bzonková

dušička Smutná:               Tereza Karasová

rybář Martínek:                  Martin Žižka

rybář Honzík:                     Jan Chvojka


Napsali:                          Tomáš Englický a Karel Zaviačič Vodníci v Řečici

Hudba a texty písní:        Petr Žižka a Petra Janouchová

Světla a zvuk:                  Petr Žižka

Inspicient:                        Jana Karasová

Scéna:                             Milan Karas a Helena Zaviačičová

Kostýmy:                          Hana Vichrová a Petra Janouchová

Líčení a účesy:                 Hana Staňková

Text sledují:                      Helena Zaviačičová a Jiřina Fořtová

Režie:                               Karel Zaviačič

 


Vodníci v Řečici

Odehraná představení:Vodníci v Řečici

18. 11. 2016 - Kardašova Řečice

19. 11. 2016 - Kardašova Řečice

27. 11. 2016 - Kardašova Řečice

3. 12. 2016 - Řípec

4. 12. 2016 - Soběslav

11. 12. 2016 - Suchdol nad Lužnicí

22. 1. 2017 - Jindřichův Hradec

5. 2. 2017 - Třeboň

12. 3. 2017 - Veselí nad Lužnicí

21. 7. 2017 - Lomnice nad Lužnicí - Farská louka

10. 8. 2017 - Kardašova Řečice - zámecký parkVodníci v Řečici

11. 8. 2017 - Kardašova Řečice - zámecký park

28. 8. 2017 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

29. 8. 2017 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

30. 8. 2017 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

18. 11. 2017 - Písek

20. 8. 2018 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

21. 8. 2018 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

22. 8. 2018 - Týn nad Vltavou - otáčivé hlediště

9. 11. 2018 - Planá nad Lužnicí

28. 2. 2020 - Roudná u Soběslavi

29. 2. 2020 - Deštná

7. 3. 2020 - Dačické kejklování


O divadle napsali:

Vodníci v Řečici nevymřeli (listopad 2016)

Listopadový víkend 18. 11. – 19. 11. 2016 byl v našem městě opět ve znamení divadla, tentokráte autorské pohádky psané přímo do našeho prostředí a reálií. Po dubnové premiéře hry Na správné adrese to byl již druhý počin našeho divadelního spolku J. K. Tyl a nutno podotknout, že opět velmi úspěšný.

Autorská dvojice, Tomáš Englický a Karel Zaviačič, si dala na hře záležet a posunula pomyslnou laťku opět o něco výše a je třeba říci, že podobné autorské hry mohou Kardašově Řečici závidět i mnohem větší města. Do autorského týmu již tradičně zapadá i Petr Žižka, jehož chytlavé melodie i texty celou hru velmi pozvedly a oživily, a udělaly z ní takový menší muzikál. Není to poprvé, kdy jeho hudba doplnila a zpestřila uváděná představení a stala se populární v celém městě a okolí a jistě by si zasloužila i souhrnné vydání ve formě CD, které by určitě mělo celou řadu příznivců a zájemců. Také Petra Janouchová se zařadila do autorského týmu, kdy složila líbivé melodie a texty k dvěma písničkám – hospodské Stáziny a sekretářky Eriky.

Režie představení se ujal jeden ze spoluautorů Karel Zaviačič a během poměrně krátké doby tří měsíců dokázal vytvořit představení, na které se těšilo celé město i okolí. Páteční premiéra, která byla zcela vyprodaná, a musely se přidávat dvě řady židlí, i sobotní repríza pak nadchla a uspokojila všechny diváky, kteří nešetřili potleskem i během představení a byl odměnou celému souboru divadla za příjemný zážitek i dlouhé hodiny strávené na zkouškách.

V hlavní roli vodníka Aloise Vokouna se představil Jan Svoboda, který zde v plné míře uplatnil svůj komediální talent a spolu se svou partnerkou Petrou Janouchovou v roli hospodské Stázinky navodili neuvěřitelnou podobu soužití vodníka se smrtelnou, ale plnokrevnou hospodskou, která má jasnou představu o svém životě a dokáže pro to udělat vše, co je potřeba. Roli starého vodnického hejtmana Sumce si zřejmě autor psal pro sebe a bylo to vidět na bravuře a chuti, s jakou se ji dokázal zhostit. Ostatně stejně jako druhý spoluautor Tomáš Englický v roli vodníka Vokouna mladšího.

Velkým a dlužno říci i příjemným překvapením byla Erika Štiková v podání Marie Zaviačičové, nové tváře souboru, jejíž taneční kreace, kterou si sama připravila spolu s dvojicí dušiček při písni sekretářky, patřila k vrcholům celého představení. Do vodnické rodiny dobře zapadla i Terezka Kateřiny Žižkové, která se stejně dobře dokázala uplatnit i mezi smrtelníky. Razance Dany Žižkové v roli Vodrážkové dokázala srovnat rychtáře v podání Petra Nekuta i celé vodnictvo na Řečicku a byla málem příčinou jeho vyhynutí, čemuž paradoxně zabránil její syn Josef, v podání Tomáše Karase, který se postaral spolu s Terezkou o další vodnickou generaci.

Vodníci v Řečici

Samostatnou kapitolou pak byl farář Stanislava Červenky, který opět prokázal, že není malých rolí, oživil celou hospodu a svůj text si dokázal patřičně rozšířit. Kladem celého představení pak bylo zapojení nejmladší generace řečických divadelníků Ondry Volfa, Martina Žižky a Jana Chvojky v rolích chlapců a Bereniky Bzonkové a Terezy Karasové v rolích dušiček, které se dočkaly potlesku na otevřené scéně. Představení se hrálo na jednoduché, ale funkční scéně Heleny Zaviačičové a Milana Karase, jehož žena Jana se postarala o inspici, takže se do hry zapojila celá rodina, podobně jako u Zaviačičů a Žižků. Poděkování patří i celému technickému personálu, od nápověd Heleny Zaviačičové a Jiřiny Fořtové, přes inspicii Jany Karasové, kostýmy Hany Vichrové a Petry Janouchové, až po osvětlení Petra Žižky a masky Hany Staňkové.

Hra byla především o vodě, a tak není divu, že se na její podpoře kromě našeho města, podílel i náš dodavatel vody SMO Bukovská voda i provozovatel našeho vodohospodářského majetku společnost ČEVAK a. s. Všem patří naše poděkování za podporu divadla v našem městě a doufáme, že nám i v budoucnu zachovají svoji přízeň.

Vodníci se budou v Řečici opakovat ještě 27. 11. 2016 od 14 hodin a poté náš soubor pojede s touto hrou do Soběslavi, Suchdola nad Lužnicí, Řípce, Jindřichova Hradce a podle zájmu možná i jinam.

Divadelní soubor připravuje na příští sezónu novou hru a diváci se tak mají na co těšit.

MVDr. Petr Nekut

Vodníci v Řečici


V hlavní roli byl zámecký park (srpen 2016)

Konec srpna byl v našem městě oživen opakováním divadelního představení autorské pohádky Karla Zaviačiče a Tomáše Englického s hudbou Petra Žižky Loupežníci na Červeném zámku, která se tentokrát odehrávala v místním zámeckém parku.Netradiční místo, které jsme mohli využít s laskavým svolením Kongregace Školských sester de Notre Dame, poskytlo hře naprosto úžasné zázemí, umocnilo celou hru a bez nadsázky lze říci, že zámecký park v ní hrál hlavní roli, a to roli velmi úspěšnou. Většina našich obyvatel ví, že je ve městě zámek, že má zámecký park, ale nikdy zde nebyla. O to větší bylo jejich překvapení, když se při příležitosti představení do něj mohli podívat. Téměř 400 diváků v obou dnech zcela zaplnilo připravené lavice a obdivovalo nejen rozlehlost a majestátnost parku, ale i nadšený a uvolněný výkon místních ochotníků, kteří připravili divákům neopakovatelný zážitek, na který jistě dlouho nezapomenou. Příjemné letní počasí pak jen podtrhlo úspěch těchto dvou divadelních večerů a lze jen doufat, že nezůstane jen u nich, ale že se v dohledné době v zámeckém parku opět sejdeme.

MVDr. Petr Nekut


Řečičtí divadelníci v létě nezahálejí (září 2016)

Léto bývá u divadla spojeno s pojmem "divadelní prázdniny", ale řečičtí ochotníci z DS J. K. Tyla jsou toto léto v plné pernamenci a hrají na všech cestách. Hra domácích autorů Tomáše Englického a Karla Zaviačiče se nejprve představila v červenci na farské louce v Lomnici nad Lužnicí a poté dvakrát v krásném prostředí zámeckého parku v Kardašově Řečici, pokaždé za velkého zájmu diváků místních i návštěvníků našeho města. Naprostou novinkou pak bylo účinkování na otáčivém hledišti v Týně nad Vltavou, kde se po tři večery před vyprodaným hledištěm „Vodníci v Řečici“ představili novému publiku a dlužno říci, že sklidili velký úspěch jak u diváků, tak i u pořadatelů divadelního léta. Hra byla jako dělaná pro letní festival, dobře zapadla do prostředí parku a naši divadelníci se zde velmi dobře cítili. Větší počet repríz byl znát na zvyšující se úrovni jejich vystoupení a není divu, že dostali pozvání i na příští rok se svou novou hrou, kterou by měli být Naši furianti. Otáčivé hlediště byla zcela nová zkušenost, ale náš soubor se zde cítil jako ryba ve vodě. Zároveň pokračovala i úspěšná komedie režisérky Jarky Vlkové „Klíče na neděli“, která se koncem srpna představila s velkým úspěchem na divadelním festivalu v Děbolíně a připravují se i její další reprízy, neboť o hru je stále velký zájem a je někdy problém zajistit na konkrétní termín všechny herce a technický personál.

Vodníci v Řečici

Soubor hrál i vlastní scénku pro letní tábor Spotovního klubu Kapři z Jindřichova Hradce v Pluhově Žďáře a na letním divadelním plese. V plánu je i derniéra hry "Dalskabáty, hříšná ves" a mluví se i o nové hře, kterou by měli být "Naši furianti". Tak se máme na co těšit. Naši divadelníci jsou v poslední době velmi aktivní, jejich hry mají u diváků doma i venku velký úspěch a je třeba za to divadelníkům poděkovat.

MVDr. Petr Nekut


Vodníci slavili úspěch na Dačickém kejklování (březen 2020)

V letošním roce se ochotníci z Kardašovy Řečice účastnili již podruhé postupové Jihočeské přehlídky amatérských divadel Dačické kejklování. Pro tuto přehlídku se divadelníci rozhodli oprášit úspěšnou autorskou inscenaci Vodníci v Řečici. Týden před samotným kejklováním byli Vodníci sehráni v pátek 28. 2. 2020 v Roudné u Soběslavi v nově zrekonstruovaném komunitním centru a v sobotu 29. 2. v Deštné. Obě představení byla divácky úspěšná a protagonistům pomohla hladce znovu vplout do svých rolí a připravit se tak na Dačické kejklování. 

Vodníci slavili úspěch na Dačickém kejklování!      V sobotu 7. 3. Vodníci vystoupili na prknech dačického kulturního domu Beseda se svou inscenací. Sešlo se zhruba na 100 diváků, mezi nimiž byli nejen členové poroty, ale i členové ostatních divadelních souborů, kteří na přehlídce také vystupovali. Kromě řečických se kejklování zúčastnili: DS Tyl Dačice, DS J. K. Tyl České Budějovice, SDO v Blatné, Bechyňský DS Lužnice, Divadlo Čejetice, DS Vojan Studená a Prácheňská scéna v Písku. Představení Vodníci v Řečici bylo publikem velmi dobře přijato, a i reakce odborné poroty v následujícím rozboru byla až na některé výtky příznivá. Nejlépe názor poroty vystihuje výňatek z článku jejího člena, divadelního publicisty, kritika a novináře Ladislava Vrchovského: „Divadelní soubor J.K. Tyl Kardašova Řečice se přijel pochlubit autorskou hrou členů souboru Tomáše Englického a Karla Zaviačiče Vodníci v Řečici. Autoři se nechali inspirovat řadou děl s vodnickou tématikou Rusalkou počínaje a Koncem vodníků v Čechách konče. Nechyběla témata dotýkající se ekologie i politické satiry. Byť se na plakátech objevila divácká adresa pro děti i dospělé, jednalo se spíše o kus určený publiku od patnácti let výše (byť není řečeno, že některé sporadické jednotlivosti objevivší se na jevišti nemohly zaujmout i pobavit i děti předškolního věku). Interpretačně nadprůměrně disponovaný soubor složený ze zkušených a talentovaných divadelníků odevzdal velký kus poctivé divadelní práce, dodržel vysokou míru vkusu a vskutku pobavil publikum inscenací balancující mezi žánry komedie a kabaretu. Objevily se i velmi nadprůměrné herecké a také pěvecké výkony.“ (portál Amatérská scéna; článek: V Dačicích se s komediemi roztrhl pytel: http://www.amaterskascena.cz/clanek/v-dacicich-se-s-komediemi-roztrhl-pytel-g6ael.html?fbclid=IwAR3wglrpueF-dW19OuvaHsdV5_VilVusdvdZuIHQ6sQwMIOi8BmFRINxuDs).         

Vodníci v ŘečiciPo odehrání svého kusu ještě někteří členové ansámblu shlédli také divadla svých kolegů a navazovali kontakty s ostatními soubory. V neděli 8. 3. v podvečerních hodinách byla přehlídka v Dačicích zakončena slavnostním vyhlášením výsledků a předáním cen. Řečičtí ochotníci hrdě obhájili výsledek z loňského roku, tedy 3 čestná uznání a 1 cena poroty. Čestné uznání získal soubor za výpravu hry (scéna, kostýmy, hudba) a dále jej získal Jan Svoboda za roli vodníka Aloise Vokouna a Dana Žižková za roli rychtářky Václavy Vodrážkové. Nejvyšším oceněním, tj. cenou poroty byl vyznamenán Stanislav Červenka za roli faráře Vrchlického. Přestože Vodníci v Řečici nebyli nominováni do Národní přehlídky Volyně, mají ze svého úspěchu velikou radost, gratulují souborům z Čejetic a Bechyně k postupu a už teď se těší na Dačické kejklování 2021.

Mgr. Tomáš Englický


Fotografie představení Vodníci v Řečici:

https://www.divadlorecice.cz/fotogalerie/2016-vodnici-v-recici/

Fotografie pořídili:               Milan Karas

                                            Josef Böhm