V této sekci Vám nabízíme informace o představeních, která připravujeme, rovněž se můžete podívat, co nyní aktuálně hrajeme (ať už na domácí scéně, nebo na rozličných štacích) a je zde také přehled divadel již odehraných (přehled je veden od roku 2010, záznamy o starších kusech jsou v sekci historie). 

Odehráli jsme

Ježibaby z Babína 2011

kovárna

Ať už autor hry Ježibaby z Babína - Jaroslav Koloděj - o té podobnosti věděl, či nikoliv, les Babín neuvěřitelně připomíná les Babka, který máme my řečičáci za humny. Uprostřed "Babek" je křižovatka cest ze tří směrů a každého z nás toto místo se studánkou a pomníčkem chytne za srdce, cítíme jakési chvění a nejhlubší kouty našeho podvědomí očekávají příchod něčeho tajemného a kouzelného. Toto naše očekávání nám splnil právě divadelní les Babín a v něm přebývající ježibaby Matylda a Klotylda. Když po jedné z cest přímo k pelechu ježibab doklopýtá vandrovní mládenec Martin, ježibaby toho chtějí hned využít a pomocí hub laskavinek si nebohého vandrovníka "ochočit". Mají k tomu důvod, potřebují se blýsknout před svou kolegyní přespolní ježibabou Kordulou, která se v lese zjeví na svém motorovém létajícím koštěti. Naštěstí Martina zachrání ze spárů ježibab jeho milá Barunka, která má pro strach uděláno. A ježibaby? Nakonec nějaké ty partnery také "uženou". Vodník Tečeto a hejkal Hurdálek si už příliš dlouho užívají staromládeneckého života a Martin s Barunkou naznají, že jim to příliš neprospívá.

Pohádková divadelní báchorka měla premiéru 28. 4. 2011 a diváci ji přijali s velikým nadšením. Hra je totiž plna humoru, který potěší malé i velké diváky a je oživena krásnými písničkami, jejichž hudbu složil a text napsal Petr Žižka. Režisérka hry Jaroslava Vlková může být na své dílo právem hrdá. Divadelní kus měl značný úspěch a tak se k němu řečičtí ochotníci často vrací při nejrůznějších příležitostech. Byl oprášen v roce 2012, v roce 2016 jako venkovní představení v zámeckém parku a naposledy v roce 2019 na festivalu v Děbolíně a na Loučení s prázdninami v Kardašově Řečici.


Ježibaby z Babína

Osoby a obsazení:

ježibaba Matylda:         Jana Chvojková

ježibaba Klotylda:         Jana Marešová/Mirka Filipová (2019)

ježibaba Kordula:         Eliška Vítová 

vandrovní Martin:         Vladimír Kalina / Tomáš Karas (2019)

jeho milá Barunka:       Barbora Volfová

vodník Tečeto Josef:    Petr Nekut  Vladimír Kalina (2019)

hejkal Hurdálek Gustav: Jiří Turek / Tomáš Englický (2016) / Milan Karas (2019)


Napsal:                            Jaroslav KolodějJežibaby z Babína

Hudba:                             Petr Žižka

Zvuk a světla:                  Petr Žižka a František Beneš 

Inspicient:                        Radka Volfová

Scéna:                             Karel Staněk

Technická spolupráce (zámek): 

                                        Ondřej Volf a Milan Karas

Kostýmy:                          Marie Chvojková

Líčení a účesy:                 Hana Staňková a Alena Nováková

Text sledují:                      Marie Šašková, Marie Chvojková a Lenka Žáková

Režie:                               Jaroslava Vlková


Ježibaby z Babína


Odehraná představení:

29. 4. 2011 - Kardašova Řečice - představení pro ZŠJežibaby z Babína

29. 4. 2011 - Kardašova Řečice - premiéra

30. 4. 2011 - Kardašova Řečice

16. 11. 2012 - Veselí nad Lužnicí

30. 11. 2012 - Kardašova Řečice 

19. 8. 2016 - Kardašova Řečice - zámecký park

20. 8. 2016 - Kardašova Řečice - zámecký park

17. 8. 2019 - Děbolín - divadelní festival

28. 8. 2019 - Kardašova Řečice - Loučení s prázdninami


O divadle napsali:

Divadlo v Kardašově Řečici žije  (květen 2011)

V pátek 29. dubna a v sobotu 30. dubna se veřejnosti opět představil místní divadelní soubor s pohádkou Ježibaby z Babína. Během tří představení se vystřídalo více než 600 diváků, kteří byli velmi spokojeni s úsměvnou kostýmní hrou předvedenou místními ochotníky. Zejména dialogy a písničky tří ježibab sklidily zasloužený potlesk a uznání. Pod režijním vedením Jaroslavy Vlkové, která po 10 letech probudila společně s Věrou Rejhonsovou místní ochotníky hrou „Holka odjinud“, se Ježibaby staly kulturní událostí letošní sezony a jejím oživením. Úroveň hry pozvedla i hudba Petra Žižky a byla jejím velkým oživením. Rovněž scéna Karla Staňka a ozvučení Františka Beneše přispěly výrazně k úspěchu celého představení, které si není možné představit ani bez nápovědy, kostýmů, maskování a dalšího servisu. Divadelní spolek podporuje a zaštiťuje Město Kardašova Řečice a snad neprozradím příliš, když řeknu, že již nyní se mohou příznivci divadla a místních ochotníků těšit na další představení, které se připravuje na jaro příštího roku. Divadlu zdar a řečickému dvojnásob!

MVDr. Petr Nekut

Ježibaby z Babína


Ježibaby se vrátily (srpen 2016)

Pátek 19. srpna a sobota 20. srpna byly ve znamení návratu úspěšné pohádkové komedie „Ježibaby z Babína“ tentokráte v parku místního zámku. Po pěti letech od premiéry byla hra oprášena a představila se v prostředí, které umocnilo celkové vyznění hry, neboť zámecký park byl jako dělaný pro děj této pohádky. Příjemné letní počasí, bezvětří a jasná noc s hvězdami byly těmi nejkrásnějšími kulisami, jaké si mohlo představení přát. Ve hře režisérky Jaroslavy Vlkové excelovaly zejména všechny čarodějnice a hra byla pro ně jakoby šitá na míru a všechny se v ní vyřádily. Více než 300 diváků za oba dva dny pak bylo spokojeno s hrou i s příjemným večerem a odměnilo soubor potleskem za výkon, který obohatil prázdninovou kulturní sezónu v našem městě.

MVDr. Petr Nekut

Ježibaby z Babína


Ježibaby z Babína v roce 2019 (srpen 2019)

To vám takhle jednou zazvoní telefon a na druhém konci aparátu se ozve. Dobrý den, jak se mají Ježibaby z Babína? Chvilinku nevěřícně poslouchám, co se mi chce, ale za chvilku poznávám známý hlas paní pořadatelky, která nás opět srdečně zve na Divadelní festival, který každý rok pořádají ve spřáteleném Děbolíně. Milá paní, nebojte, zaboucháme na velké herecké dveře a ježibaby zkusíme vzbudit. Sice po takové době neopustily ty naše holky brány lesa Babína, ale zkusíme s nimi zatřepat a probudit je. Nu, a tak se také stalo. Ani nebylo třeba třepat moc, jen osazenstvo celé pohádky se nám za tu dobu zimního spánku trošku vyměnilo. Ve zcela novém hereckém hávu jsme všichni odlétli na košťatech zahrát tuto milou pohádku mezi děbolínský lid. Opět se nám dostalo milého přijetí od početného publika a hrálo se nám jako doma. Ostatně jako každým rokem. Ježibabí divadelní sezónu jsme ukončili sehráním této milé pohádky na akci pořádané Městem Kardašova Řečice – Loučení s prázdninami. A co dělají Ježibaby z Babína teď? Dali jsme je zase spát, už byly unavené a celé učarované a možná někdy, až si zase odpočinou, vytáhneme je za ty jejich neučesané pačesy ven a zase nám předvedou, jak umí čarovat a kouzlit. 

Radka Volfová a Jaroslava Vlková

Řečické divadelní léto

 


Fotografie představení Ježibaby z Babína:

https://www.divadlorecice.cz/fotogalerie/jezibaby-z-babina/

https://www.divadlorecice.cz/fotogalerie/jezibaby-z-babina1/

Fotografie pořídil:               Milan Karas