V této sekci Vám nabízíme informace o představeních, která připravujeme, rovněž se můžete podívat, co nyní aktuálně hrajeme (ať už na domácí scéně, nebo na rozličných štacích) a je zde také přehled divadel již odehraných (přehled je veden od roku 2010, záznamy o starších kusech jsou v sekci historie). 

Odehráli jsme

Darmošlapky aneb Repete, hoši! 2014

kovárna

Divadelníci ze spoleku J. K. Tyl uvedli pod taktovkou režisérky Jaroslavy Vlkové 2. 5. 2014 premiéru hry Zdeňka Hovorky Darmošlapky aneb Repete, hoši“. Děj představení je situován do zanedbaného statku, který stojí kdesi na zapadlém italském venkově, kde sluníčko svítí, víno teče proudem, není nouze o ovoce, maso, ryby... A tuhle životní pohodu si užívá stárnoucí majitel statku Pamfilo a neužívá si jí sám. Vypíjet vinné sklepy mu pomáhá jeho kumpán a karbaník Ruffolo, kostelník Jakub, básník Ermín i prostoduchý sluha Puccio. Jejich zanedbané a pohodlné životy však naruší příchod jejich příbuzných - rezolutních a vdavekchtivých žen, které mají mimo jiné zálusk na Pamfilovo jmění a jeho statek. A tak jeho sestry Amélie a Ardélie vymyslí na Pamfila léčku - ožení ho s jeho mladičkou neteří a dcerou Amélie - Laurettou. Ta je ovšem zamilovaná do básníka Ermína. Navíc vdávat se chce i druhá statkářova sestra Ardélie a samozřejmě i jejich služebná Janetta. První má spadeno na karbaníka Ruffola, druhá na sluhu Puccia. Dopadne celý příběh násobnou veselkou, nebo se statkáři a jeho kumpánům podaří ženy vystrnadit a zvolat u sklenky vína: „Repete, hoši!". Nakonec záleží na vypravěči, jak celý příběh dopoví a nezapomínejme ani na bývalou hospodyni na statku Beritolu. Nevrátí se nakonec na statek?


Osoby a obsazení:Darmošlapky aneb Repete, hoši!

statkář Pamfilo:                Jiří Turek

kostelník Jakub:               Jiří Rejhons

kumpán Ruffolo:               Petr Nekut

básník Ermín:                  Jaroslav Šenkýř

sluha Puccio:                   Vladimír Kalina

sestra Amélie:                  Jana Chvojková

sestra Ardélie:                  Eliška Vítová

dcera Lauretta:                 Barbora Volfová

hospodyně Beritola:         Dagmar Semerádová

vypravěč:                          Matyáš Englický


Napsal:                            Zdeněk HovorkaDarmošlapky aneb Repete, hoši!

Světla a zvuk:                  Petr Žižka

Inspicient:                        Radka Volfová

Scéna:                             Karel Staněk a Miroslava Pomijová

Technická spolupráce:     Milan Karas

Kostýmy:                          Romana Ševčíková

Líčení a účesy:                 Hana Staňková

Text sledují:                      Marie Šašková a Lenka Žáková

Režie:                               Jaroslava Vlková


Darmošlapky aneb Repete, hoši!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Odehraná představení:Darmošlapky aneb Repete, hoši!

2. 5. 2014 - Kardašova Řečice - premiéra

3. 5. 2014 - Kardašova Řečice

1. 8. 2014 - Suchdol nad Lužnicí

19. 9. 2014 - Nová Bystřice

26. 9. 2014 - Deštná

28. 9. 2014 - Veselí nad Lužnicí

25. 10. 2014 - Kardašova Řečice


O divadle napsali:

Víkend plný divadla (květen 2014)

První květnový pátek byl ve znamení premiéry nové hry místního divadelního spolku J. K. Tyl „Darmošlapky aneb Repete, hoši“. Odlehčená komedie z italského venkova na vděčné téma ženy – muži a mladá – starý, vyprodala po oba dny náš kulturní dům a diváci rozhodně nebyli zklamáni. Obecenstvo živě reagovalo na jednotlivé gagy, dobře se bavilo a herci sklízeli potlesk i na otevřené scéně.

Darmošlapky aneb Repete, hoši!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V hlavní roli se představil nestárnoucí Jiří Turek, který ji zvládl s naprostým přehledem a noblesou a ještě při tom stačil pomáhat svým mladším kolegům. Svůj velký komediální talent pak uplatnila v plné míře Jana Chvojková, která střídala jednotlivé polohy od vypočítavé matky až po milostnou scénu s naprostou bravurou a jistotou. Velkým a dlužno říci, že příjemným překvapením, pak byl výkon Jaroslava Šenkýře v roli básníka Ermína, který tuto náročnou úlohu zvládl bez zakolísání, přestože se jednalo o jeho první divadelní vystoupení. Oporou souboru je jeho ženská část a nejinak tomu bylo i tentokrát – Eliška Vítová, Bára Volfová, Jana Marešová i Dáša Semerádová, potěšily svými výkony, ve kterých jim úspěšně sekundovali Vladimír Kalina s Jiřím Rejhonsem a Matyášem Englickým. Divadlo velmi oživila a pozvedla hudba Petra Žižky, který se zároveň postaral o zvuk při představení. Scéna Karla Staňka a Milušky Pomijové evokovala útulné bydlení všech kumpánů a spolu s kostýmy Romany Ševčíkové vytvořila iluzi italského venkova. Dobrým duchem celého divadla, který sice není vidět, ale bez něhož bychom se neobešli, je inspicientka Radka Volfová, která dohlížela na všechno, na co ostatní zapomenou. Nesmím zapomenout ani na nápovědu Lenky Žákové a Marie Šaškové, které nám dodávaly potřebnou jistotu a jejichž služeb využívám zejména já. Co naopak nevyužívám téměř vůbec, jsou kadeřnice a maskérky Hana Staňková a Martina Houhová, ale o to více je využívá ženská část souboru.

Darmošlapky aneb Repete, hoši!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celý tento soubor pak měla na starost režisérka Jaroslava Vlková, která přes různé překážky dokázala přivést hru do úspěšného konce a divákům připravit příjemný večer. Zkoušení divadelní hry není nic jednoduchého, je třeba skloubit časové možnosti všech zúčastněných, což při dnešním pracovním vytížení není snadné. O to větší poděkování si zaslouží všichni, kteří se přípravy divadla zúčastní a obětují mu velkou část svého volného času a jejichž jedinou odměnou je pak potlesk spokojených diváků. Divadelní soubor patří v posledních letech mezi tahouny kulturního a společenského života našeho města, organizuje a zúčastňuje se většiny akcí ve městě a patří mu za to naše velké poděkování. Nepochybuji o tom, že tomu bude i nadále a již nyní se můžeme těšit na nejbližší setkání, kterým bude „Letní divadelní ples“ ve stylu „divokého západu“ a na podzim přijde i nějaké další divadlo.

MVDr. Petr Nekut


Fotografie představení Darmošlapky aneb Repete hoši:

https://www.divadlorecice.cz/fotogalerie/darmoslapky-aneb-repete-hosi/

Fotografie pořídil:               Milan Karas